Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi, candidații României și Ungariei la funcții de comisar european, au primit, joi, aviz negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, ca urmare a unor suspiciuni privind conflicte de interese.
„Candidații României, Ungariei la Executivul UE, blocați”, titrează agenția Reuters.
„Acțiunea este jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care l-a propus pe Trocsanyi, și pentru Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică și deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles și în cazul altor candidați”, afirmă jurnaliștii de la Reuters.
Cotidianul britanic The Guardian afirmă că respingerea celor doi candidați, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi, este o acțiune „fără precedent”, ce „sporește presiunile asupra (Ursulei) von der Leyen”, președintele ales al Comisiei Europene, care ar urma să-și înceapă mandatul pe data 1 noiembrie.
„Deși Parlamentul (European) respinge de obicei unul sau doi indivizi pentru o performanță slabă în cadrul audierilor de trei ore, este pentru prima dată când a respins candidați înaintea acestor întâlniri publice. Exercițiul de forță este rezultatul unei reguli din 2016 cu rolul de a înăspri măsurile de examinare a potențialelor conflicte de interese”, explică jurnaliștii britanici.
„Îndoieli privind noua echipă de conducere a UE, pe fondul preocupărilor privind conflicte de interese”, comentează cotidianul american The Washington Post.
„Este prima dată când candidații Comisiei (Europene) s-au confruntat cu audieri privind conflicte de interese”, notează jurnaliștii.
Publicația americană explică faptul că Ursula von der Leyen, împreună cu guvernele maghiare și române, care i-au propus pe cei doi candidați respinși, urmează să decidă ce vor face mai departe, existând posibilitatea ca cele două state să nominalizeze noi candidați.
Site-ul de știri Politico transmite că „Parlamentul European pare să-i fi dat primul test major” președintelui ales al Comisiei Europene, respingând candidații din România și Ungaria, notând că șefa Executivului UE nu făcut până acum niciun comentariu în legătură decizia Legislativului european.
În cazul în care Comisia JURI stabilește că suspiciunile la adresa celor doi candidați nu pot fi înlăturate, „acest lucru ar pune președintele ales (Ursula von der Leyen, n.red.) într-o poziție delicată față de liderii guvernamentali de la Budapesta și București, care și-au exprimat furia în această privință”, susțin jurnaliștii de la Politico.
Publicația Financial Times consideră că decizia comisiei JURI a Parlamentului European este „jenantă pentru Ursula von der Leyen”.
Postul german Deutsche Welle titrează că echipa Ursulei von der Leyen este „în pericol să se destrame”, după ce candidații din România și Ungaria au fost calificați drept inadecvați de Parlamentul European.